onsdag 15 juli 2009

Plättar


Kokosplättar med hallonsylt.

Bland det första man ofta hör föräldrar beklaga sig över efter att det upptäckts att deras barn är allergiskt mot mjölk, ägg eller vete (eller har fått diagnosen celiaki/glutenintolerans) är att "Jag tycker så synd om XX för nu kommer ju inte h*n längre kunna äta pannkakor".

Men det går faktiskt utmärkt att göra pannkakor, eller som jag gjort nu gjorde härom dagen - plättar, utan vare sig mjölk, ägg eller vanligt mjöl. Främsta skillnaden är att de blir lite blekare och att de behöver steka längre tid för att få i varje fall lite färg.

Det här receptet är för 2 portioner eller om man har det som andrarätt i kombination med soppa så kan det räcka till ca 3-4 personer beroende på ålder och aptit.

Kokospannkakor/plättar
2 dl kokosmjölk (kolla innehållsförteckningen)
2 dl vatten
3 dl Maizena majsstärkelse
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 tsk socker (för att lättare kunna få lite färg på pannkakorna/plättarna)
2 msk rapsolja eller annan neutral olja
Mjölk- och sojafritt margarin eller olja att steka i.

Sikta majsstärkelsen i en skål, tillsätt bakpulver, salt och socker. Tillsätt kokosmjölk, vatten och olja och vispa ihop till en klumpfri smet. Hetta upp en stekpanna eller plättlagg på lite varmare än medelvärme och lägg i lite fett. Häll i lite smet i taget och stek tunna pannkakor eller plättar.

De behöver steka lite längre tid och på lite högre värme än vanliga pannkakor/plättar för att få lite färg.

4 kommentarer:

  1. Hittade din blogg genom fl. Har också en multiallergiker och jag gick igenom många pannkaksrecept innan jag hittade ett som var riktigt bra, t.o.m. storebror äter dessa och han brukar inte vara så förtjust i lillebrors mat.

    1,5 dl finmix
    1 tsk bakpulver
    1 msk socker
    1 krm salt
    3 dl risdryck
    1-2 msk flytande margarin eller olja

    SvaraRadera
  2. Testade detta och det var helt suveränt gott! Kommer att göra den lite tjockare i veckan och testa som våfflor :)

    SvaraRadera
  3. Funkade utmärkt som våfflor också. :)

    SvaraRadera
  4. Funkade utmärkt som våfflor också. :)

    SvaraRadera