Bland det första man ofta hör föräldrar beklaga sig över efter att det upptäckts att deras barn är allergiskt mot mjölk, ägg eller vete (eller har fått diagnosen celiaki/glutenintolerans) är att "Jag tycker så synd om XX för nu kommer ju inte h*n längre kunna äta pannkakor".
Men det går faktiskt utmärkt att göra pannkakor, eller som jag gjort nu gjorde härom dagen - plättar, utan vare sig mjölk, ägg eller vanligt mjöl. Främsta skillnaden är att de blir lite blekare och att de behöver steka längre tid för att få i varje fall lite färg.
Det här receptet är för 2 portioner eller om man har det som andrarätt i kombination med soppa så kan det räcka till ca 3-4 personer beroende på ålder och aptit.
Kokospannkakor/plättar
2 dl kokosmjölk (kolla innehållsförteckningen)
2 dl vatten
3 dl Maizena majsstärkelse
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 tsk socker (för att lättare kunna få lite färg på pannkakorna/plättarna)
2 msk rapsolja eller annan neutral olja
Mjölk- och sojafritt margarin eller olja att steka i.
Sikta majsstärkelsen i en skål, tillsätt bakpulver, salt och socker. Tillsätt kokosmjölk, vatten och olja och vispa ihop till en klumpfri smet. Hetta upp en stekpanna eller plättlagg på lite varmare än medelvärme och lägg i lite fett. Häll i lite smet i taget och stek tunna pannkakor eller plättar.
De behöver steka lite längre tid och på lite högre värme än vanliga pannkakor/plättar för att få lite färg.