torsdag 9 december 2010

Lucka 8 - Mintkyssar

Då det tyvärr råkade komma lite hinder i vägen för att få upp gårdagens lucka här på bloggen så får det bli dubbla luckor nu idag. Därför får båda recepten bli nedskrivna rakt av från mina blandade smålappar där div recept är antecknade och foton får tyvärr utebli tills vidare. Ska försöka uppdatera med bilder så småningom när jag har hunnit med att göra dem.

Mintkyssar ca 40 st
4 dl florsocker
1 dl vatten
1/4 tsk ättikssprit
5-7 droppar pepparmyntsolja/-arom
valfritt:
ev. några droppar hushållsfärg
25-50 g mjölk- och sojafri choklad (kontrollera innehållsförteckningen)

Blanda florsocker, vatten och ättikssprit i en kastrull och koka tills lagen håller trådprovet (ca 115 grader).

Trådprovet innebär att man doppar tummen och pekfingret i kallt vatten och därefter tar 1 droppe sockerlag mellan fingrarna. Därefter sätter man ihop och skiljer fingrarna åt ett par gånger och då ska sockerlagen bilda små sammanhängande trådar.

När sockerlagen klarar trådprovet häller man sockerlagen i en skål och tillsätter pepparmyntsoljan/-aromen och ev hushållsfärg när lagen kallnat. Den kalla sockerlagen arbetas med en gaffel tills den blir slät, smidig och rätt så fast.

Placera skålen över ett vattenbad och rör tills det blir en seg och tjockflytande massa. Klicka ut på ett oljat smörpapper med hjälp av två teskedar och låt stelna.

Om så önskas smälts därefter chokladen över ett vattenbad och dekorera kyssarna med en liten klick smält choklad. Låt stelna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar