tisdag 7 december 2010

Lucka 7 - Genvägar till julbordet

Dagens lucka får tyvärr bli utan recept, men däremot lite övergripande tips på vad det kan finnas för genvägar som man kan ta till julbordet. 

Finns det flera allergier och/eller överkänsligheter mot olika "små" tänkbara ingredienser kan det vara lite mer begränsande och man får naturligtvis läsa innehållsförteckningar noga eftersom det kan skilja mellan olika fabrikat. Men lite övergripande tips på vad som kan gå att få tag på som  hel-/halvfabrikat som är utan mjölk, ägg, soja, sädesslagen, nötter & mandel om man nu inte vill, hinner och/eller orkar trilla sina egna köttbullar och stoppa sin egen korv.

Alla har naturligtvis sina egna favoriter på vad de anser hör till "måsten" på julbordet, men det här får vara  en grund utifrån det som dels jag själv tycker är "måsten" på julbordet alternativt sådant som varit vanligt förekommande inom närmaste släkten när det handlar om julbord.

  • Julskinka - är marinerade med saltlake som inte brukar innehålla så mycket "konstigt" vad gäller ovanstående allergener. Hoppa över griljeringen alternativt att bara använda senap istället för en blandning av senap och ägg för en traditionell julskinkegriljering. Tål man baljväxtbaserade tillsatser så finns Moilas ströbröd, annars så går det utmärkt att använda PO-fiber eller finkrossade cormflakes (tex Änglamarks) istället för ströbröd.
  • Sylta - De flesta varianter som jag sett i affärerna skulle fungera här hemma, så det finns ett gott utbud  av det då de till största delen består av kött och kryddor. Flera varianter av såväl mald sylta, typ kalvsylta, som pressylta och rullsylta.
  • Köttbullar - finns färdiga, t.ex. Mamma Scans
  • Prinskorv - finns flera olika varianter, men läs innehållsförteckningarna noga då det finns sorter som innehåller så väl ägg och mjölk (i första hand om de innehåller några av de vanliga allergenerna).
  • Sill - finns i flera varianter om man vill ha färdiginlagd från glasburkar. Dels mer naturella inläggningar som löksill etc, men även senapssill och nån annan variant har jag sett i affärerna.I första hand är det ägg i mer majonäsbaserade inläggningar, men även mjölkprotein och baljävxtbaserade tillsatser som jag har skymtat i de sillburkar jag kastat ett öga på. Men det kan variera mycket mellan olika märken.
  • Lax - gravad, varm-/kallrökt. Vanligtvis rätt så neutral i ingredienser om man väljer sådana som inte fått nån extra smaksättning. Grundreceptet för gravad lax (i varje fall om man gravar själv vilket är väldigt lätt att göra) innefattar lax, salt, socker och dill.
  • Revbensspjäll - Är nog svårt att hitta några färdiga, men väldigt lätt att steka själv . Köp färska eller frysta och bara anpassa kryddningen efter vad man tål.
  • Leverpastej - samma leverpastej som man har till smörgåsen, tex Arbogapastejs gluten- och mjölkfria om man vill ha en skivbar eller någon av de bredbara i ask som finns av flera olika fabrikat. 
  • Sillsallad -  Finns av flera olika märken och vad jag kunnat skymta vid snabb blick på innehållsförteckningarna på ett par olika sorter så är det främst baljväxtbaserade samt stärkelse av ej deklarerat slag som förekommer om man ser till förekomst av de vanligaste allergenerna. Men de är rätt fullproppade med konserveringsmedel, färgämnen etc av olika slag som också kan ställa till bekymmer för allergiker.

En liten kort översikt med några tips på genvägar som kan vara möjliga till julbordet om man inte hinner, orkar eller vill laga allt från grunden. Genom att ta några genvägar med maten om man inte hinner/orkar med allt så kan det ge lite mer tid för de saker där det är svårare att hitta något som fungerar med olika genvägar utan där man mer eller mindre måste göra från grunden.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar