tisdag 22 juni 2010

Jag förstår inte

Jag förstår faktiskt inte vad det är som anses så svårt med laktosfritt. Att folk nästan får panik för att de har en gäst som ska komma på middag eller fika som är laktosintolerant och tycker att det krånglar till det som var tänkt att lagas till massor. 

Eller att det i tidningar eller receptsidor på nätet görs separata reportage med specialrecept som är laktosfria. Och ofta framställs det som att det är lite halvkrångligt. Med det i bakhuvudet är det kanske inte så konstigt att folk får halvpanik enbart över att få till något som är laktosfritt. 

Laktosintolerans helt klart den enklaste födoämnesreaktionen att anpassa maten till, i synnerhet om det bara är laktosintolerans det handlar om så det inte är andra allergier/, överkänsligheter och intoleranser som man behöver ta hänsyn till. 

Med det utbud av laktosfria produkter som numera finns i så gott som varje mataffär blir det ju en baggis att fixa laktosfritt. Det som jag på rak arm kan komma på inte sett i laktosfri variant är kesella, mjukost och cream cheese (finns ju Tofuspread av soja om det "bara" behöver vara laktos-/mjölkfritt). Det är bara att ta vilket recept som helst i princip och byt ut mejeriprodukterna mot laktosfria dito. 

Vad är det som är så svårt med det? Förklara gärna för mig om det är nån som vet.