torsdag 12 augusti 2010

Kokosmums/Kokosrutor


Såna där bollar eller toppar med vitt fluff innuti och som antingen är chokladdoppade eller täckta av kokos har ofta en kexbotten och även om de är utan kex så innehåller de ofta glukossirap och äggvita. 

Dessa är utan allting sådant och i dagens variant med en svag smak av flädersaft. De är lätta att göra själv, men elvispen får jobba rätt så hårt. Att göra dem utan tillgång till elvisp är nog rätt dömt att misslyckas.


Kokosmums/Kokosrutor  ca 20 bitar
4½ dl strösocker
3/4 dl florsocker
2 dl vatten eller drickfärdig saft
2 tsk No Egg
2 msk gelatinpulver
1½ dl kokhett vatten

Garnering:
4 dl riven kokos
1 msk kaka

Blanda riven kokos och kakao. Strö ut ett tunt lager av blandningen i botten på en form (ca 20*30 cm), använd ca 1/3 av kokosblandningen till det.Se till att hela botten i formen är täckt.

Rör ut NoEgg i ca 1 msk av saften (kalla vattnet). Tillsätt resten av saften, sikta ner florsocker och rör ner strösocker. Lägg gelatinpulvret i en skål och häll på det kokheta vattnet och rör tills gelatinet löst sig.

Ta fram elvispen och börja vispa i sockerblandningen och tillsätt gelatinblandningen. Vispa kraftigt i ca 30 minuter så att man får in mycket luft i blandningen. Man märker inte så stor skillnad i konsistensen på 5-10 minuters vispning eller 30 minuter, men det märks stor skillnad i volym även mellan 20 och 30 minuters vispning. Så 30 minuters kraftig vispning rekommenderas.

Bred ut smeten i formen som förberetts med kokos/kakaoblandning i botten, strö över ytterligare ca 1/3 av blandningen så att allt är täckt av kokos. Ställ in i kylskåpet för att stelna i minst 2 timmar för att stelna.
Skär i rutor och vänd snittytorna i resterande kokosblandning. Förvaras kallt.

Går även utmärkt att frysa för att spara till senare tillfälle, men styckfrys då på tex en bricka innan de läggs i en burk med smör-/bakplåtspapper mellan lagren. De är mjuka direkt från frysen, men lite sega så låt dem gärna tina ett par minuter (5-10) innan de äts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar