onsdag 2 juni 2010

Om komjölk och annan mjölk

Vanligtvis brukar man säga mjölkallergi eller lite mer specificerat komjölksproteinallergi, men komjölk består inte av ett enda protein. Istället är det ett 20-tal olika proteiner som ingår i komjölk, kasein och flera olika vassleproteiner. Vanligtvis så är det åtminstone två eller flera proteiner som man reagerar på vid mjölkallergi.

Ett flertal av dessa proteiner förekommer även i mjölk från andra däggdjur såsom får, get, buffel, häst och åsna. Även om flertalet av proteinerna är gemensamma så finns det ändå vissa skillnader. 

En del mjölkproteinallergiker kan klara av att dricka mjölk och äta ost från får, get eller buffel (som är de vanligast förekommande varianterna), men det stora flertalet klarar inte av att göra det. Det har helt och hållet att göra med vilka av de olika proteinerna det är som man reagerar på.

Även om det finns ganska starka band och korsreaktioner mellan komjölk och mjölk från andra vanliga mjölkgivande djur i våran del av världen, så ska det tydligen fungera med kamelmjölk om man  är allergisk mot komjölksprotein. I varje fall enligt de forskare som i slutet av 90-talet utförde den här studien så hade kamelmjölk en helt annan proteinstruktur som inte visade upp några tendenser till att korsreagera med antikroppar hos barn allergiska mot komjölk eller fårmjölk.

Så är du mjölkproteinallergisk, sugen på ett nytt husdjur och har lite (eller kanske snarare mycket) plats över så kanske en eller ett par kameler skulle kunna vara ett alternativ att överväga. ;-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar