onsdag 2 juni 2010

Inte bara i maten

Ett litet varningens finger, tänk på att allergener som vete, soja, mjölk, ägg, nötter, mandel etc kan förekomma i andra typer av produkter än bara livsmedel och då främst i olika hygienprodukter.

Alla allergiker reagerar inte på om de får allergenen på huden utan bara när de äter den, men det kan vara bra att tänka på och vara uppmärksam även på detta om man är känslig.

Veteproteiner förekommer i en hel del olika schampon - främst volymschampon. Alla Naturelles schampon och balsam innehåller veteprotein och även Eldorados volymschampo. Det är några som jag kommer på så här på rak arm. De nyaste förpackningarna/varianterna av Naturelles schampon är faktiskt föredömligt märkta på etiketten på framsidan att de innehåller veteprotein - fram för mer sån märkning tycker jag.

Sojaproteiner har jag också sett i en del schampon. Åtminstone något av Schwarzkopf Gliss schampon och balsam har det varit sojaproteiner i - i varje fall för ett tag sedan. Nu var det ett tag sen jag senast kollade igenom schamposortimentet.

Zendiums tandkrämer har jag nämnt lite i förbifarten nån gång innan - att alla deras vuxentandkrämer innehåller såväl ägg som mjölk. Ägg i form av lysozym (E1105) som framställs ur ägg och som en del, men inte alla äggallergiker reagerar på och mjölk i form av colostrum, dvs råmjölk (från kossor). Det är inga stora mängder, men kan vara tillräckligt om man är känslig.

Mandel är ganska förekommande i skönhetsprodukter.

Sheanöt som kan förekomma i form av sheasmör eller på andra sätt i skönhets- och kroppsvårdsprodukter är trots nöt-namnet inte släkt med trädnötter som hasselnöt, valnöt, paranöt mfl, så en reaktion på det har inget med vanlig nötallergi att göra.

Oljor av olika slag är i regel fria från proteiner, om de är av bra kvalitet, så bara för att det ingår olja från någon allergen så behöver det inte betyda att det automatiskt behöver uteslutas, men är man extremt känslig så kan det inte uteslutas helt att man även kan få reaktioner även på de extremt små rester som ev  kan finnas kvar.

Så det kan vara en bra idé att läsa innehållsförteckningar även på hygienprodukter av olika slag.

1 kommentar:

  1. Mycket intressant information hos dig. Tack så mkt!
    Mvh,
    Stella

    SvaraRadera