söndag 27 juni 2010

Leopardbananer

Leopardbananer, dvs bananer som blivit brunprickiga av olika grad, men i varje fall tillräckligt brunprickiga så att de inte längre känns så aptitretande att äta som de är, är något som förekommer med (o)jämna mellanrum här hemma liksom även på andra håll förmodar jag.

Idag fick det bli bananmuffins av dem. En experimentvariant av ett annat recept jag har, men som kräver aningens mer jobb än vad jag orkade lägga ner i dag.

Bananmuffins, ca 15-20 st
2,5 dl Maizena majsstärkelse
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 dl socker
½ dl ljus sirap
3 bananer
1 dl Carlshamns flytande margarin 
  • Värm ugnen till 225 grader. Ställ ut formar på en plåt eller i en muffinsform.
  • Lägg alla torra ingredienser i botten på en matberedare med blandningsknivarna i. Bryt bananerna i ett par bitar vardera. Ringla sirap och margarin över. Sätt på locket till matberedaren och kör igång ett par sekunder så det precis blandas till en smet. Skeda upp i formarna och direkt in mitt i ugnen ca 10 min för att gräddas. Känn efter med provsticka.

Ursprungsreceptet till dessa muffins är det som återfinns här nedan. Namnet kommer av att det smakar ungefär som sån friterad banan med vaniljglass som man får på kinarestauranger.

Bananpaj à la Kinakrog
3-4 bananer
1 dl majsstärkelse
1 dl potatismjöl
1 dl socker
100 g mjölk- och sojafritt margarin
3 msk ljus sirap

  • Värm ugnen till 175 grader. Skiva bananerna och lägg i en ugnssäker form. Smält margarinet och låt svalna några minuter. Blanda ner sirap, socker, majsstärkelse och potatismjöl och arbeta ihop till en smet. Bred smeten över bananskivorna. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Servera varm med vaniljglass.

---

Lite andra förslag på vad man kan göra med prickiga bananer:

  • Skala och frys in dem, mixa frysta bananer med kakao/chokladdryckspulver och servera omedelbart = chokladglass,
  • Mixa bananerna med frysta hallon och servera omedelbart = hallonglass,
  • Använd som bas i krämig smoothie eller "milkshake",
  • Bärremmar ,
  • Skär upp på mitten, stoppa i chokladbitar, svep in i folie och stek antingen i ugnen eller på grillen tills bananen är mjuk och chokladen smält,
  • Stek bananerna som ovan fast som de är utan choklad,
  • Skär i bitar och stek med farinsocker och apelsinjuice,
  • Rulla bananen i en blandning av kakao och socker och servera med "grädde" eller glass
  • Skiva tunt, torka och blanda i müsli,
  • Dela i bitar, stoppa in en glasspinne, doppa i smält mjölk- & sojafri choklad och frys 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar