torsdag 23 juli 2009

Om allergianpassade recept

Läste för ett par månder sen i en Allt om Mattidning. Där var det en insändare från en mamma som hade en komjölksproteinallergisk son som klagade på att Allt om Mat endast märkte ut recept som var laktosfria och inte mjölkfria. Hon tyckte att i dagens läge finns det så mycket laktosfria produkter att det bara är att byta rakt av från vanliga till laktosfria medan det kan vara lite mer pyssel med att få till mjölkfritt. Allt om Mats svar på det var att mjölkproteinallergi är relativt ovanlig eftersom det är ca 2 % av spädbarnen som reagerar i samband med att de övergår från modersmjölk till fast föda och att det också ofta växer bort efter några år. De tilla även att de försöker att ha ordentlig bredd på matjobben för att så många som möjligt ska få inspiration och lust att laga mat. Och att de bara väljer att märka ut laktos och gluten för det är de vanligaste intoleranserna.

Ok, men alla andra allergiker då. Att märka ut med komjölksprotein är inte intressant för i deras ögon är det bara småbarn som är mjölkproteinallergiska ... och de äter ännu inte den typen av mat än så då behöver man inte bry sig om det. Men alla de barn som böjar reagera redan under tiden som de ammas och som medför att mamman får övergå på en mjölkprotenfri kost är tydligen inte intressanta att kunna fånga in bland sin kundkrets.

Men deras allmänna resonemang kring det här med allergi är sett ur min synvinkel rätt märklig. Det verkar som att man enbart kan vara allergisk mot en sak per person, såvida det inte är gluten- och laktosintolerans. I varje fall om man ser till deras senaste artikel som går att återfinna på webben. Jag fick syn på en länk till den härom dagen när jag satt och slöläste expressens nättidning, Kakor för er med allergi vilket gjorde mig rätt nyfiken på vad de hittat på, men jag kan väl inte påstå att jag blev så värst till mig över deras recept.

Alla de allergenen som de angav att de var utan, var ersatta med flera andra vanliga allergener, så det vill ju till att man bara är allergisk mot en sak. Eller annars så får man ett väldans jobb med att baka en sak till var och än om man har flera allergiker med olika allergier på besök eller i familjen.

- Äggfritt: det enda som inte ersattes med andra allergner - maränger gjorda av florsocker, vatten och gelatin. om de nu "bara" skulle ha äggfritt kunde de väl hittat på något roligare recept. Och ett som är lättare att lyckas med än sockerlags-gelatin-maränger vilket faktiskt kräver lite teknik att få till.

- Glutenfritt: ägg, mandel och mjölk i form av mjölkchoklad eller mörk choklad som ibland kan vara med mjölk beroende på chokladhalt och annars oftast innehåller spår samt smör (som ju visserligen kan bytas ut till mjölkfritt margarin men ändå - om jag ändå gnäller så kan jag ju gnälla på det med när jag ändå är igång).

- Gluten och laktosfria kokospannkakor med ägg.

-Laktosfria kringlor av något slag: ev mjölk, smör, vetemjöl & ägg.

- Laktosfri parfait: baserad på Oatlys havreglass. Varför då laktosfri? Den är ju faktiskt mjölkfri eftersom Oatlys glass är helt mjölkfri. Då tycker jag att man borde kunna kalla parfaiten mjölkfri också. Men sen naturligtvis med ägg och mandel.

- Sen kom ett väldigt intressant recept på havremjölksglass som angavs som laktosfritt. Då är det en glass baserad på havredryck (det heter faktiskt havredryck - det får inte kallas för havremjölk i försäljningssammanhang). glass med havredryck, ägg, honung och socker. Med en minst sagt motstridig glassås som är baserad på vispgrädde. istället föreslås man en hallon- eller portvinssås.

- Som nötallergiker får man recept på en fruktkaka. Kan väl inte påstå att det är så jättesvårt att hitta bakverk utan nötter om man ska baka själv. Känns lite fantasilöst.

Och sen om man nu har oturen att inte tåla varken gluten, laktos, mjölk eller vete - då får man hålla till godo med matmuffins som är baserad på gluten och mjölkfri mjölmix, ägg och sojadryck.

Kan väl inte påstå att jag blev så värst imponerad av deras anstängning att leverera allergivänliga recept. För har man mer än en allergi så var de inte så värst allergivänliga alls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar