torsdag 16 juli 2009

Kycklingwok

Wok är rätt smidig matlagning och kan varieras snudd på i det oändliga med kött, kyckling, fisk, skaldjur och olika grönsaker. Förberedelserna med att dela och strimla kan ta en liten stund, men själva tillagningen går snabbt. Det finns även ett flertal såser att kombinera med. Allt i förhållande till vad man tål så är det lätt att anpassa vad man blandar i sin wok.

Igår blev det kycklingwok med sötsur sås och sen fick de i familjen som inte nöjde sig med enbart grönsaker och kyckling kombinera med kokt ris.


Börja med att göra den sötsura såsen. Häll av saften från en liten burk konserverad ananas. blanda ananasjuicen med 1½ msk tomatketchup eller plommonsås, 1 msk socker och knappt 1 msk asiatisk fisksås. Tål man inte fisk så är det bara att ersätta fisksåsen med lite vanligt salt, runt ½ tsk är lagom att börja med. Rör om tills sockret löst sig.

Köttet eller kycklingen strimlar i tunna skivor och grönsaker skivas, klyftas, strimlas, hackas eller delas i lagom munsbitar beroende på sort. I woken som syns på bilden så ingår förutom kyckling, morötter (tunt skivade på snedden), gul lök (klyftad), vitlök (finhackad), vitkål (strimlad), röd paprika (munsbitar), gurka (skivad i halvmånar) och ananas (delad i bitar).

Börja med att hetta upp lite olja i woken och woka kycklingbitarna tills de är genomstekta. Ta upp ur woken. Lägg i lök, morötter och vitlök och stek ca 2 minuter. Tillsätt paprika och vitkål och woka allt ytterligare 5 minuter. Blanda ner kyckling, gurka och ananas och häll över såsen. Rör om och låt allt bli varmt. Servera omgående så att grönsakerna fortfarande är krispiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar