onsdag 23 juni 2010

Svarta lådan

En kanongod och lättlagad köttfärsrätt med vitkål. Dagen till ära (eller vad man ska säga) tillagad med färsk vitkål.  Receptet är ursprungligen från någon köttfärsrättstävling som tidningen Allt om Mat arrangerade om jag inte minns fel, men som fått ett par mindre modifieringar här hemma. Mängderna nedan räckte till middag för 2 vuxna & 4 barn (4-12 år), samt en matlåda till lunch till en av oss vuxna.

Svarta lådan

650 g köttfärs
1 gul lök
1 purjolök
5 dl finstrimlad vitkål
1 msk rapsolja
2 msk farinsocker*
3 msk balsamvinäger
1 msk sweet chilisås**
½ dl  vatten
1 tsk salt
ev ½ tsk såskulör (Ekströms Collorit)
Salt, peppar

* Finns flera varianter av farinsocker. Det som heter "Brun farin strö" innehåller maltodextrin - det gör inte det som bara heter "Farinsocker".
** Kontrollera innehållsförteckningen.
  • Finhacka löken & purjolöken. Strimla vitkålen. Hetta upp oljan och bryn köttfärsen och löken. Blanda ner vitkålen. Häll över farinsocker, salt, balsamvinäger, sweet chilisås, vatten och ev såskulör och blanda om. Låt puttra på låg-medelstark värme ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.

1 kommentar:

  1. Hej! Vilken sorts sweet chili-sås använder du? Vi behöver hålla oss borta från kasein och gluten och har problem med att hitta bra sås.

    Tack för en grymt bra blogg!

    SvaraRadera