Sidor

lördag 8 maj 2010

Några rader om glukossirap

Glukossirap är en ingrediens som kan förekomma i många olika typer av livsmedel, men särskilt i godis och glass är det särskilt rikt förekommande. Förekommer under flera olika beteckningar för i princip samma sak - glukossirap, stärkelsesirap, glukos-fruktossirap eller high-fructose syrup om man vill ta en engelsk beteckning. Här väljer jag att rakt över använda beteckningen glukossirap för enkelhetens skull.

Att det används flitigt är dels att det är billigare att framställa, och därmed även i inköp för de olika livsmedelsföretagen.  Den bidrar dessutom med fler egenskaper till produktionen än att det bara smakar sött, tex påverka konsistensen genom att binda vatten så att det får en fin yta som inte torkar ut och motverkar att sockret kristalliseras. Men det behövs ungefär 30% större mängd glukossirap än vanligt socker för att få samma sötningseffekt.

Det finns alltså vissa produktionstekniska fördelar med användningen av glukossirap och liknande beteckningar, men det finns en del hälsomässiga nackdelar, tex så ger glukossirap en kraftigare påverkan på blodsockret än vad vanligt socker gör. För den som vill läsa lite mer om glukossirap och hälsopåverkan så finns tex en artikel av professor Göran Petersson från Chalmers som handlar om detta.

Glukossirap och andra liknande varianterna framställs från stärkelse som kommer i de flesta fall från vete, majs eller potatis, men även tapiokastärkelse kan förekomma i vissa fall. Vilken variant som en tillverkare använder kan variera från produktionsomgång till produktionsomgång - beroende på vilken som var billigast i inköp just för tillfället.

Glukossirap är undantaget från de märkningsregler som gäller  inom EU om att produkter innehållande bla glutenhaltiga spannmål måste deklareras. Detta för att "de som bestämmer" anser att det är för lite proteinrester kvar för att man ska kunna reagera på om den skulle vara tillverkad av vete. Men jag vet av egen erfarenhet och från många i min omgivning som är veteallergiska eller väldigt känslig glutenintolerant att man visst kan reagera även om man inte ska kunna göra det. 

Bara för att det anges att glukossirapen är glutenfri innebär den inte att den är helt fri från proteinrester utan bara att mängden gluten är under gränsvärdet för gluten, men vid veteallergi så är det andra proteiner i vetet man reagerar på än vid celiaki och det behövs oftast betydligt mindre mängder att orsaka reaktion hos en veteallergiker än för en person med celiaki.

Ibland är vissa tillverkare snälla och deklarerar ursprunget inom parentes, men det är inget som de måste. Så om det står "majs(glukos)sirap" eller "glukossirap (majs)" så kan man vara säker på att det är det de använder, men om det bara står glukossirap så kan det vara olika mellan olika produktionsomgångar, men oftast är det då antingen vetebaserad eller en blandning av vete- och potatis- eller majssirap. 

I varje fall är det de svar som jag har fått vid förfrågningar till flera olika tillverkare av främst godis och glass.
Men glukossirap kan förekomma i tex charkprodukter, saft, krämer, läsk, såser, smaksatt yoghurt.

Andra ingrediensbeteckningar som kan förekomma i innehållsförteckningar och som också framställs ur stärkelse av majs, vete, potatis, tapioka etc enligt liknande princip som glukossirap är dextros, maltodextrin, och glukos. Vilken beteckning det blir på produkten beror på i vilken grad som ursprungsråvaran är nedbruten/hydrolyserad. Så även dessa kan vara bra att vara uppmärksam på om man är väldigt känslig och i tveksamma fall kolla upp närmare med tillverkaren. En produkt som jag så här på rak arm kommer på att jag kan nämna som innehåller dextros av vete är Euroshoppers Pommes frites/strips.


6 kommentarer:

  1. Tack,
    Hur är det med druvsocker?
    Oili

    SvaraRadera
  2. Druvsocker kan också vara framställda med vete som råvara.
    Själv har jag inte märkt att jag har reagerat på druvsocker även om jag reagerar på glukossirap och den dextros (som är från vete) i t.ex. Euroshoppers pommes frites, men jag har bekanta som jag vet reagerar på druvsocker. Och enligt de som jag vet gör det så har en de kollat upp ursprunget till druvsocker hos en del producenter och jag vet att de från t.ex. Scan har fått till svar att det druvsocker som de använder i sina produkter är framställt från majs. Men att det kan variera, så är man osäker så är det bäst att kolla upp med respektive tillverkare om vad som gäller för respektive produkt om man är väldigt känslig.

    SvaraRadera
  3. Tack för informationen

    SvaraRadera
  4. Hm... jag har ringt Scan och frågat samma sak och jag fick då till svar att de kör med det som är billigast i inköp för tillfället... :-(

    SvaraRadera
  5. Hej! Tänk om den här fina hemsidan kan rikta sig till majsallergiker också! Att vara allergisk mot majs inkl alla majsderivat som glukossirap mm är som att vara glutenintolerant fast ingen tar en på allvar och producenter har inte något krav på sig att skriva om det finns spår av majs etc...

    SvaraRadera
  6. Det här är en riktig luring. Själv är jag veteallergiker och jag reagerar ganska ordentligt - bl.a. med stora, hemska hudutslag (särskilt i ansiktet) av glukossirap - den från vete alltså.
    Att jag vet att det definitivt är glukossirapen beror på att jag går på strikt vete- och mjölkfri diet (eftersom jag även är mjölkallergiker).
    Jag har råkat få i mig glukossirap vid ett par tillfällen och märkt det direkt.
    För övrigt har jag gått omkring och varit vete- och mjölkallergiker under över 45 år - utan att ha fått veta det förut. Så sorgligt att det är otroligt ... Jag har varit så sjuk ... och ändå har jag till och med fått höra av en läkare senast i april 2014 att man inte kan vara veteallergisk (som svar när jag ville göra ett veteallergitest) ... hahaha.
    (Jag var inte road.)
    Att de fått igenom det här "undantaget" är ofattbart dumt - och säger en hel del om hur den här branschen ser ut och om hur lätt det är att köpa/muta folk ...
    Jag fick nyligen en allergisk chock av att ta i och möjligen inandas vete, förresten. (Och ändå har jag levt hela livet utan att känna till vad min sjukdom berodde på ...)

    SvaraRadera