Sidor

fredag 14 maj 2010

Innehållsförteckningsguide - soja och baljväxter

Baljväxtsläktet är relativt omfattande och de förekommer i många olika former i livsmedel. Såväl i "ren" form som i form av utfyllnad och proteinberikning i olika processade livsmedel och som tillsatser (E-nummer) i form av förtjocknings- och konsistensmedel.

Bara för att man reagerar på en del baljväxter så behöver det inte med automatik innebära att man reagerar på alla sorters baljväxter och man bör hela tiden sträva efter att utesluta så lite som möjligt ur kosten för att den inte ska bli onödigt begränsad. De kraftigaste och främsta allergenerna inom baljväxtsläktet är soja och jordnötter (som trots sitt namn inte är någon nöt utan en baljväxt). 

Även baljväxtbaserade livsmedeltillsatser eller finfördelade baljväxter i form av mjöl är enligt mina erfarenheter betydligt vanligare att man som sojaallergiker reagera på än att man reagerar på frysta eller färska gröna ärtor, haricot verts etc. 

En anledning till detta kan med stor sannolikhet ha att göra med att de frysta grönsakerna skördas i ett betydligt tidigare mognadsstadie än de som torkas och sedan finfördelas till mjöl/pulver. Det är mot slutet av mognaden som den främsta ökningen av proteininnehållet sker och detta koncentreras sedan när de torkas. Genom finfördelningen blir det betydligt lättare för proteinerna att kunna passera in genom slemhinnorna i mag-tarmkanalen och då orsaka att kroppen reagerar på dem än om man äter hela frysta/färska baljväxter som först måste brytas ned, och som kanske inte hinner spjälkas till så små delar innan de hunnit passera igenom systemet. Det blir mer lättillgängligt för kroppen att reagera om den får det färdigt finfördelat.

Beteckningar där soja förekommer:
- soja
- sojabönor
- sojagroddar
- sojamjöl
- sojadryck
- sojagrädde
- sojaprotein
- sojakoncentrat
- sojaisolat
- sojatexturat
- tofu
- sojasås*
- svampsojasås/mushroom soy*
- tempeh
- miso
- sojabönshemicellulosa - E426
- lecitin - E322 - är ofta soja**
- HVP - hydrolyserat vegetabiliskt protein - kan vara soja, men ska då anges
- vegetabiliskt fett - kan vara soja, men ska då anges
- sojaolja***
- edamame - omogna gröna sojabönor som förvällts och frysts



* sojasås (kinesisk/japansk typ) klarar de flesta sojaallergiker av att äta eftersom proteiner förändras under den jäsprocess som sojan genomgår under framställningen, men känsliga individer kan reagera ändå. Vanligtvis så utesluter man inte automatiskt soja i samband med att en sojaallergi konstateras.

** sojalecitin är i nuläget den klart vanligaste formen av lecitin på marknaden. I rent sojalecitin har man kunnat uppmäta väldigt små mängder av sojaprotein, men eftersom det används i relativt små mängder så har man i de färdiga produkterna som innehåller sojalecitin inte kunnat uppmäta några halter av sojaproteiner. De allra flesta sojaallergiker har inga problem att klara av att äta produkter innehållande sojalecitn, men väldigt känslig individer kan ibland reagera på det, men det är ganska sällsynt. Sojalecitin utesluts inte automatiskt ur kosten när en sojaallergi konstateras.

*** De allra flesta sojaallergiker har inga problem med att tåla produkter med sojaolja. Ska inte finnas några proteinrester kvar i olja om den är noggrant framställd, men kan inte uteslutas att extremt känsliga individer kan reagera ändå. Utesluts inte automatiskt vid sojaallergi.

Baljväxtbaserade tillsatser:
- E410 - fruktkärnmjöl/johannesbrödsmjöl/carob
- E411 - tamarind
- E412 - guarkärnmjöl
- E413 - dragant/tragakant
- E414 - gummi arabicum/accaciagummi
- E417 - tarakärnmjöl

Andra former av baljväxter:
- jordnötter
- jordnötsolja (se *** om sojaolja ovan)
- jordnötssmör
- jordnötsmjöl
- ärtor (flera olika sorter)
- bönor (flera olika sorter)
- linser (flera olika sorter)
- lupiner
- ärtfiber
- ärtprotein
- ärtstärkelse
- ärtmjöl
- kikärtsmjöl
- lupinmjöl
- lakrits
- bockhornsklöver (vanligt förekommander i curryblandningar)
- tamarind


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar