Sidor

fredag 14 maj 2010

Innehållsförteckningsguide - ägg

Ägg är relativt enkelt att identifiera i innehållsförteckningar. Det mesta heter något med ägg eller ovo, bara ett fåtal mer dolda beteckningar.

- ägg
- äggula
- äggvita
- hönsäggvita
- heläggspulver
- äggulepulver
- äggvitepulver
- torrvita
- äggalbumin
- äggglobulin
- ovalbumin
- ovomucoid


- Albumin & globulin kan ha ursprung i såväl mjölk som ägg vanligtvis, kontakta tillverkaren för närmare information om det inte framgår

- Lysozym - E1105: ett konserveringsmedel som framställs ur ägg och främst förekommer i utländskt tillverkade ostar (jag har t.ex. inte sett någon parmesanost som inte innehållit lysozym hittills). Förekommer även i Zendiums alla vuxentandkrämer.

- Lecitin - E322: Kan framställas ur ägg. Tidigare var äggulor den främsta källan till lecitinframställning, men det förekommer knappast längre pga att det är betydligt dyrare att framställa lecitin ur ägg än ur vegetabiliska råvaror som soja, raps eller solros som numera är helt dominerande på marknaden.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar