Sidor

söndag 25 april 2010

Potatisgnocchi att göra själv

Vanlig hård pasta är baserad på vetemjöl av olika sorter och vissa innehåller även ägg. All färsk pasta som jag sett innehåller ägg och glutenfri pasta innehåller oftast ägg, soja eller andra former av baljväxter. 

Ett alternativ till färsk pasta vid sädesslagsfri kost, men ändå lite pastaliknande skulle kunna vara gnocchi men även där kan främst ägg och vetemjöl förekomma i de färdiga varianterna som finns att köpa och även i många recept på hemgjord. En köpt variant har jag sett som varit utan ägg, men då "naturligtvis" med vetemjöl. 

Kvar återstod då att kasta sig ut i köket och experimentera lite och med bra resultat. Har varit på väg att lägga upp det ett tag men inte hunnit med. För ca 5-6 portioner


Potatisgnocchi
1 kg mjölig potatis
1 dl potatismjöl
1 dl ris-/bovete-/majs-/teffmjöl (efter vad man har hemma och önskar) 
1½ tsk salt
ev 1 krm finmald vitpeppar(valfritt)

 • Koka potatisen med skalet på. Häll av vattnet och skala potatisen medan den fortfarande är varm. 
 • Mosa potatisen med salt och ev peppar.Arbeta in mjölet och arbeta ihop till en deg.
 • Forma degen till ca cm-tjocka "ormar", skär i 3 cm långa bitar och mönstra ovansidan genom att trycka till lätt med en gaffel.
 • Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i några gnocchibitar i taget och låt koka tills de flyter upp. Ta upp med hålslev och låt rinna av. (Får de koka för länge blir det mosigt och de börjar lösa upp sig.

3 kommentarer:

 1. Vanlig hård pasta vet jag att det finns i ett flertal varianter som är naturligt glutenfri och samtidigt utan såväl ägg som baljväxter av olika slag. Det har jag bla gett exempel på i andra inlägg här i bloggen. Men det som det här inlägget handlade om var färsk pasta, dvs pasta som man hittar i kyldisken i mataffären och det har i varje fall inte jag hittat någon som är naturligt glutenfri och utan ägg & baljväxter.

  SvaraRadera
 2. Vad bra recept! Synd bara att jag är för lat i köket för att göra min egen pasta. Färsk pasta är en sån sak jag saknar.

  SvaraRadera
 3. Ja, jag kan väl inte direkt påstå att det blir så ofta jag gör det heller, men nån gång emellanåt ... långt emellan ;-)

  SvaraRadera