Sidor

torsdag 22 april 2010

Falsk "jordnötskyckling"

Falsk "jordnötskyckling", falsk eftersom den inte innehåller några jordnötter, men såsen smakar ändå som sån jordnötssås som man står till tex satayspett eller till en del varianter av asiatisk mat. Såsen går även utmärkt att göra separat och serveras vid sidan av om man tex vill göra satayspett med kyckling. Koka då såsen i en kastrull ca 10-15 minuter på halvsvag värme.
Istället för jordnötter så används solroskärnor.

Falsk jordnötskyckling, 4 personer

ca 600 g benfri kycklingfilé
raps-/solrosolja att bryna i
salt, peppar

Sås:
ca 5 cm citrongrässtjälk
2 msk farinsocker
1 tsk sambal oelek*
1 msk fisksås (ersätt med knappt 1 tsk salt för fiskfritt)
1 tsk risvinäger (eller vitvinsvinäger)
2 vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
3 schalottenlökar (eller 1 stor gul lök)
1 dl solroskärnor
3 dl kokosmjölk*
ev några droppar såskulör* för färgsättning om man önskar

*kontrollera att dessa inte innehåller något som du inte tål

  • Börja med att förbereda såsen. Stimla citrongräset, hacka lök och vitlök, riv ingefära och lägg i en matberedare tillsammans med farinsocker, sambal oelek, fisksås, vinäger och ca 1 dl kokosmjölk och mixa slätt. Lägg i solroskärnorna och resten av kokosmjölken och mixa så att solroskärnorna hackas, men det ska inte bli helt slätt. Blanda ev i några droppar såskulör om lite mörkare färg önskas.
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Dela varje kycklingfilé i ca 4 bitar. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn kycklingbitarna hastigt så att de får lite färg runt om. Salta och peppra.
  • Ta fram en ugnssäker form och häll i ett tunt lager sås så att det täcker botten. Lägg i kycklingbitarna och häll resten av såsen över. Stek i mitten av ugnen ca 20 minuter tills kycklingen är genomstekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar