Sidor

fredag 14 augusti 2009

Curry

Kryddblandningar i allmänhet kan vara luriga om man är allergiker. Curry är en sån. Många kanske tänker på curry som en egen krydda men egentligen är det en blandning av många olika kryddor. De innehåller alltid gurkmeja vilket ger den karakteristiska gula färgen, men det finns hur många olika blandningar som helst.

Just med färdigköpta curryblandningar så brukar ofta det största problemet vara att de innehåller bockhornsklöver vilket är en baljväxt som bl a sojaallergiker kan reagera på. Härom året så hittade jag en enda färdig curryblandning som var utan bockhornsklöver, i affären men till nästa gång jag skulle köpa en ny påse så hade de gjort om receptet så att det numera även den innehåller bockhornsklöver. Och någon annan har jag inte hittat i de vanliga mataffärerna. Så sen dess blandar jag egen curry här hemma och när det idag var dags igen så då tänkte jag att jag kan dela med mig av den blandning som jag brukar använda mig av. En del säger att en riktig curry ska innehålla åtminstone 12-13 olika kryddor, men den här tycker jag duger riktigt bra.

Curry
1,5 msk gurkmeja
1 msk mald koriander
1 msk mald vitpeppar
2 tsk mald kardemumma
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk muskot
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk mald kryddpeppar2 kommentarer:

 1. Hej Kristina
  Om jag uteslute muskot kommer det fortfarande att smaka curry tror du.
  Muskot är en gömfröväxt och jag är osäker på om vår son tål det.
  Han har fått utslag och då har vi kopplat det till att korven innehållt muskot.

  SvaraRadera
 2. Det är nog knappast några problem att utesluta muskot om han nu inte tål den. Visst att smaken kanske blir aningens annorlunda men nog tror jag att det fortfarande kommer att upplevas som curry. Det finns ju i princip inget rätt och inget fel med curry - finns hur många olika blandningar som helst.

  Du kan även testa dig fram med att byta ut muskoten mot någon annan krydda som kan vara relativt vanligt förekommande i olika kombinationer i curryblandningar som tex chilipeppar, fänkål, spiskummin, cayennepeppar, svartpeppar, vitlök, lök, stjärnanis, kaffir lime blad, persilja, lagerblad, räkpulver - efter vad sonen tål.

  SvaraRadera