Sidor

fredag 21 augusti 2009

Björnbärsmousse

Mousse eller fromage till dessert eller tårtfyllning kan kanske kännas som en omöjlighet om man har allergier mot mjölk och/eller ägg att ta hänsyn till. Normalt så är den typen av desserter till största delen baserade på grädde, ägg, socker, gelatin och någon smaksättning av frukt eller bär, varför det kanske känns som snudd på en omöjlighet att få till om man inte kan ha med vare sig mjölk (grädde) eller ägg. Men det går faktiskt utmärkt.




Björnbärsmousse med en twist av citron - till 4 personer

1,75 dl strösocker
1 dl vatten
3 blad gelatin
5 dl björnbär
rivet skal av knappt ½ citron
0,75 dl kokosmjölk - välj en sort med hög kokoshalt

Mosa björnbären och passera till en puré utan kärnor. Vill man så kan man värma dem lite för att det ska gå lättare. Blanda björnbärspurén med det rivna citronskalet. Se till att både björnbärspuré och kokosmjölk är rumstempererad för att förhindra att den färdiga moussen skiktar sig.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Blanda socker och vatten i en kastrull, koka upp och koka 5 minuter. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i en skål. Häll sockerlagen över gelatinet och börja vispa med elvisp mellan 5-10 minuter på högsta effekt så att det blir en vit, fluffig marängliknande halvseg smet.

Vänd med en slev eller liknande försiktigt ner björnbärspurén i "marängsmeten" och tillsätt därefter kokosmjölken. Häll upp i portionsskålar, glas etc och låt stå kallt i kylskåpet 1-2 timmar före servering.


Det går naturligtvis att använda nån annan form av frukt/bär också eller att använda havregrädde istället för kokosmjölk om man tål det, men tänk på att den är rumstempererad innan den blandas i för att minska risken för att moussen skiktar sig.


3 kommentarer:

  1. Ullis Niklasson25 juli 2010 kl. 21:38

    Hej Kristina
    Det är alltid lika kul att gå in på din blogg.
    Hur många deciliter blir dina 5 dl björnbär när de har blivit passerade?
    Tror du att jag kan byta ut 5 dl björnbär mot 3 dl blåbärspuré (Semper)?
    Mvh Ullis

    SvaraRadera
  2. Har faktiskt inte tänkt på att mäta mängden men tror att det blir lite mindre än 3 dl om jag inte minns fel, var ett tag sen senast jag gjorde, men det går säkert att byta ut. Men kan vara bra att kolla hur den totala mängden blir i förhållande till mängden gelatin, misstänker att du kanske får lägga till ½-1 gelatinblad för att det inte ska bli för löst.

    SvaraRadera
  3. Marlene Lindbäck21 augusti 2013 kl. 21:36

    Kan man använda denna som tårtfyllning?

    SvaraRadera