Sidor

söndag 8 augusti 2010

Mustig köttgryta

Den här köttgrytan tjänar nästan på att göras i förväg så att smakerna får sätta sig ordentligt, men den går naturligtvis lika bra att äta nylagad också. Varför inte storkok som sen fryses in och tas fram andra dagar  när tiden är mer knapp kanske?
Den tar en liten stund på spisen, men när allt väl är i grytan så sköter den sig själv.

Mustig köttgryta
1 kg benfritt nötkött, (t.ex. högrev, grytbitar etc) eller viltkött
1gul lök
1 röd lök
2 morötter
1 palsternacka
1 liten burk konserverad sparris i bitar
4 msk Maizena majsstärkelse
3/4 msk paprikapulver
1 köttbuljongtärning
1 dl rödvin
5 dl vatten
1 dl lingonsylt
2 msk tomatpuré
3-4 lagerblad
7-8 krydd- och/eller svartpepparkorn
Lite olja eller mjölkfritt margarin att bryna kött, lök och rotfrukter i

Skär köttet i ganska små bitar. Finhacka löken. Skala och skär morot och palsternacka i ganska små bitar. Blanda majsstärkelse och paprikapulver i en plastpåse eller burk. Lägg i köttbitarna i omgångar och skaka i mjölet.
Hetta upp en gryta och bryn köttet i omgångar i lite olja eller mjölkfritt margarin. Ta upp och håll det redan brynta köttet varmt. Lägg i en ny klick mjölkfritt margarin/olja och bryn lök, morötter & palsternacka några minuter i grytan.
Lägg tillbaka köttet och tillsätt övriga ingredienser: vatten, vin, lingonsylt, sparris (även spadet från burken), buljongtärning, tomatpuré, lagerblad och pepparkorn. Låt sjuda på halvsvag värme i 1½-2 timmar så att köttet blir riktigt mört. Smaka av och krydda ev lite till om så önskas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar