Sidor

fredag 18 juni 2010

Tinas hemgjorda havreyoghurt

Den havreyoghurt (Yosa) som finns att köpa är i små förpackningar som blir ganska dyra i längden. Om man vill ha havrebaserad yoghurt och om man tål den baljväxtbaserade tillsatsen johannesbrödkärnmjöl - E410, så kan man göra sin egen havreyoghurt med hjälp av vit melatin - även kallat fryspulver eftersom det inte behöver kokas/värmas. Det brukar finnas i krokarna av socker och sylta- & safta-ingredienserna i mataffärerna.
Vit melatin innehåller förutom johannesbrödskärnmjöl (E410) även florsocker, natriumalginat (E401), natriumcitrat (E331) , dvs i princip citronsyra.

Detta recept är ett undantag från den generella "regeln" om vad som ska förekomma i recepten på bloggen men förekommer till följd av en fråga ang havreyogurt som jag fått på mail från en som enbart var mjölkallergiker.

Detta recept/beskrivning är ärligen knyckt från min kompis Tina som bl.a. driver forumet Skrubba. Här kopierar jag (med tillstånd av Tina) helt enkelt bara in den beskrivning som hon la upp på skrubba:

Tinas hemgjorda havreyoghurt
Ja hemgjord och hemgjord, säg hemrörd så kanske vi kommer närmare sanningen

En bunke om lite mer än en liter och två små skålar eller glas behövs. Mixer är en fördel, även om visp kan funka hyfsat.

I det ena glaset blandas 1 tsk citronsyra (pulver) med 3 msk vatten (det löser sig inte i mycket mindre vatten, jag har testat). Rör om lite grann så att det börjar lösa sig, och rör några gånger då och då medan du pysslar med de andra ingredienserna. (lösningen är väldigt sur och kan fräta! Försiktighet anbefalles!)

I det andra glaset blandas 2-2,5 msk "Vit melatin" (alltså fryspulver som innehåller alginat/agar och ett par andra kalla förtjockningsmedel, men inte konserveringsmedel) med ungefär 3 msk socker. Blanda noga! (Man kan inte hoppa över sockret, det är inte i för smaken utan för funktionen).

I bunken häller man upp 1 liter Solhavre eller annan havredryck. Soja- eller risdryck funkar antagligen också, men jag har inte testat eftersom vi hade solhavre hemma.

Nu kommer det roliga! Här underlättar en mixer väldigt mycket!

Nu ska förtjockningsmedlet ner i havrebasen. Det måste gå fort, och det får inte bli klumpigt. Enklast är att börja vispa/mixa och sedan strössla över melatinblandningen lite i taget tills allt är nervispat. Det börjar omedelbart förtjockas, och om man inte rör ner lite i taget och fort nog blir det klumpigt och inte alls bra. Bäst fördelning får man om man kan mixa lösningen som sagt. Undvik att strö melatinet över mixern bara...

När man har en jämnt, ganska blaskig, lättfilslik blandning kommer steg två, citronsyran ska i. Kolla att alla små korn har löst sig. Börja vispa kraftigt i basen. Häll i sitronsyran i en tunn stråle och mixa eller vispa hårt. Syran kommer att göra att förtjockningsmedlen tjocknar till JÄTTEFORT så det är att röra ordentligt som gäller. Fortsätt tills blandningen är tjock, marsansåsliknande och jämn. (har man inte rört så bra i första steget har man i stället en grynig massa som påminner om halvt ystad mjölk...)

Färdigt!

Den här "youghurten" blir inte speciellt syrlig, men den funkar som omväxling, till kalla såser och med sylt i för att ätas. Naturell är den lite för söt och för lite sur för min smak, men konsistensen funkar.

Vill man vara nogsam och få lite mer syrad smak kan man givetvis använda syrad bas, tex genom att blanda ett par dl soyghurt i sojamjölk och låta stå ca 2 dygn med lock i rumstemperatur (fast locket ska bara hålla undan flugor och skräp, det får inte vara tätt för luften måste kunna komma ut medan bakterierna syrar basen) och sedan göra som ovan.

Varför göra sig detta besvär? Tja, om man inte gillar köpehavreyoughurten, eller om man som jag känner att soyghurt a 40 kr/liter som frukost till la familia inte riktigt stämmer överens med plånboken så är det ett alternativ. Förutom det så är det lite kul att experimentera, eller hur? Man känner sig som värsta galna kemisten, bara labrocken som fattas!

3 kommentarer:

  1. Det är ett enda recept på hela bloggen som det handlar om, som utgår från havre. Anledningen till att det är med finns motverad i själva blogginlägget om du läser noga.

    Alla som är inne på bloggen har inte så omfattande allergier att det behöver vara utan allt utan jag vet att flera som hittar till bloggen gör det i samband att det upptäcks mjölkproteinallergi hos deras barn. Därav att jag har gjort ett par inlägg som är inriktade på mjölkfritt/mjölkfria produkter och där nämner jag medvetet såväl havre- som sojaprodukter.

    Jag nämner i anslutning till receptregistret att om man vill och tål så är det inga problem att byta ut tex risdryck mot havredryck. Anledningen till det är att man inte ska behöva känna att man måste följa slaviskt vad gäller mjölkersättningsprodukter som är använda i recepten utan att jag lämnar öppet för var och en att själva avgöra vad som passar den personen bäst utifrån dess situation - som den nog känner till betydligt bättre än vad jag gör.

    Läser du noga vad gäller beskrivningen på Tinas havreyoghurt så kan du också se att det är inte "mitt" recept utan det är länkat från en kompis till mig och det är således hennes beskrivning som är kopierad rakt av och anledningen till att jag citerade och klistrade in själva beskrivningen var ifall det skulle bli något strul med länken ifall någon skulle vilja komma åt receptet. Att Tina nämner sojadryck är inte som ett absolut krav och att man absolut måste använda soja, utan snarast en spekulation från hennes sida om att det nog bör fungera att göra liknande även med sojadryck om man skulle vilja.

    Är det något recept som inte passar en själv så är det väl betydligt enklare att bara hoppa över och strunta i det och gå vidare, istället för att hänga upp sig på detaljer.

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset, nu i dagarna ska det testas. För övrigt behöver man inte alltid vara allergiker för att vilja utesluta mejeriprodukter jag själv är vegan. Tack!
     

    SvaraRadera
  3. Jag har gjort detta recept två gånger nu och jag får det inte att tjockna.... Vad kan det bero på? Att jag använder hemmagjord rumstempererad havremjölk eller?  

    SvaraRadera