måndag 21 februari 2011

Fusksemlor och "grädde"

Säsong för semlor vilket knappast är så allergivänligt med vetebullar, mandelmassa och grädde.

Hittade en beskrivning på "grädde" som jag ville testa att modifiera lite så den skulle gå att använda, så här hemma fick det bli fusksemlor till efterätt idag för att kunna testa grädden. De får heta fusksemlor eftersom det inte är vetebulle utan jag var lat och gjorde muffins istället för bulle och sen "grädden" jag experimenterade med. 




Bästa mjölkfria grädden jag provat får jag nog säga. smakade helt ok för att äta även om man inte behöver ha mjölkfritt

Till fyllning hade jag tänkt mixa malda solroskärnor med florsocker och någon droppe vätska för att ersätta mandelmassan, men så mycket orkade jag inte utan dottern fick lite hallonsylt och vi andra tog vanlig mandelmasssa i urgöpningen som gjordes i muffinsarna. Och sen lite florsocker på toppen.

Hela "semlan"  är dessutom nästan uteslutande baserad på ris, socker och lite fett utöver lite jäsmedel, ev smaksättning och fyllningen, så den fungerar bra om man även skulle behöva utesluta majs och majsbaserade produkter.

Grundrecept på muffins 12 st
5,5 dl rismjöl
1½ dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
3,5 dl  risdryck + 2 tsk vitvinsvinäger
½ dl neutral olja (tex raps/solros)

ev lite smaksättning i form av ½-1 tsk vaniljsocker eller knappt ½ tsk kardemumma
För vanliga muffins som ej ska fyllas: ev ca 2 dl bär

Sätt ugnen på 180 grader och ställ formar i en muffinsplåt (jag brukar använda lösa silikonformar för att ge lite extra stadga) eller på en plåt.
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda risdryck och vinäger och rör ner i mjölblandningen och rör till en slät smet. Blanda ner oljan. Häll upp smeten i formarna, det går att fylla formarna till ca ½ cm från kanten.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills de känns torra med provsticka. Ta upp muffinsarna ur plåten och låt svalna på ett galler.

Servera rumstempererade eller förvara i kylskåp i väntan på servering. Frys in om det är mer än ett dygn till servering.

---

För fusksemlorna skär bort ett lock och gröp ur lite och lägg i valfri fyllning.

---

"Vispad grädde" 
4 msk rismjöl (går med majsstärkelse också)
3 dl risdryck
½ dl siktat florsocker
50 g mjölk- och sojafritt margarin

ev lite vaniljsocker eller rivet citronskal som smaksättning

Blanda rismjöl och risdryck i en kastrull och koka upp på medelvärme under ständig omrörning. Koka tills det tjocknar och blir grötliknande. Ta av från värmen och låt svalna helt tills rumstemperatur. Rör om då och då under tiden det svalnar.
Låt margarinet bli rumstempererat. Rör margarinet för hand så att det är väldigt smidigt och arbeta in lite av florsockret i taget så att det blir en väldigt smidig smörkräm. Plocka fram elvispen och vispa i smörkrämen på låg hastighet under tiden som du tillsätter "risgröten" ca en bordsmatsked i taget. Vispa in den tidigare skeden ordentligt innan du tillsätter nästa. Låt bli kall innan servering/användning.

Att baka med bikarbonat

När man bakar med bikarbonat så behövs det något som är lite surt för att den kemiska processen som ligger bakom jäsningen ska fungera. Vanligtvis brukar man använda filmjölk för att få till något lite surt/syrligt när man bakar med bikarbonat, men detta är knappast något alternativ om man behöver ha mjölkfritt.

Det man kan göra då är att blanda i lite vinäger (2 tsk - 10 ml) i den degvätska som man använder i stället, det smakar ingenting om det, men ger bikarbonatet den syrlighet som det behöver för att kunna jäsa bra.

Redningstips - arrowrot

Tänkte komma med ett litet tips om man vill ha något annat än tex majsstärkelse, rismjöl, potatismjöl etc  att reda såser mm med som är gluten och sädesslagsfritt. Utgör även ett bra komplement om man varken tål sädesslagen eller majs. I varje fall jag tycker att såser etc blir betydligt bättre om man reder med arrowrot än om man reder med rismjöl. 

(Potatismjöl kan visserligen vara ett alternativ, men inte om det är sås som behöver hållas varm eller värmas upp på nytt är potatismjöl mindre bra eftersom stärkelsen bryts ned så såsen blir tunn och oredd igen om det får koka vidare efter att ha tjocknat.)

Arrowrot tillhör det botaniska släktet Marantha och framställs från den max ett år gamla, stärkelserika rotknölen på en upp till ca 3 m hög perenn, marktäkande buske som växer i syd- och mellanamerika, men som också odlas på vissa håll i Asien och Australien.

Arrowrot finns i glasburk i kryddhyllorna i vanliga mataffärerna (i varje fall de som är hyfsat välsorterade). Tyvärr har jag inte sett i större förpackningar, men då det är betydligt drygare än majsstärkelse då arrowrot snarast används teskedsvis än matskedsvis som majsstärkelse så räcker ändå en liten burk till  rätt så bra om man bara använder det för att reda såser med. att reda såser med ett flertal tillfällen.

Rekommenderade doseringen för arrowrot är ungefär 1-2 tsk för att reda 2-3 dl sås och 1 msk till 1 liter soppa (jämfört med majsstärkelse ½ msk per 1 dl respektive 3 msk/1 liter soppa).